Bir sorunuz mu var?
Muhasebe Bilenler Topluluğunun Değerli Üyeleri ;
Bilindiği üzere 01.01.2018 tarihinden itibaren serbest meslek kazanç defteri kağıt ortamı yerine “defter beyan” yöntemi ile gib internet sistemi üzerinden tutulacaktır. Konuyla ilgili 486 Seri Nolu VUK Genel Tebliği ile usul ve esaslar açıklanmıştır.[1]
486 Nolu Tebliğ, 213 sayılı VUK’nun 175/3. maddesinden aldığı yetkiye ve yine 213 sayılı VUK’nun 242., 227., ve 257. maddeleri ile 1 Sıra Nolu Elektronik Defter Genel Tebliğinin elektronik defter, elektronik kayıt ve elektronik belgelerin oluşturulması ve erişimi düzenlemelerine dayanarak düzenlenmiştir.
Serbest meslek kazanç defteri tutan avukat, doktor, mühendis, mimar ve mali müşavirler 2018 yılı defterlerini noterden tasdik ettirmeyeceklerdir. Sistem basit usul mükellefler ile serbest meslek kazancı mükellefleri yönünden (noterler hariç) 01.01.2018 tarihinde başlamaktadır. İşletme defterleri için başlangıç tarihi ise 01.01.2019’dur.
Serbest meslek erbabı, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ile basit usule tabi olan mükelleflerin kayıtlarının elektronik ortamda tutulması, bu mükelleflerden defter tutmak zorunda olanların defterlerinin bu kayıtlardan hareketle elektronik ortamda oluşturulması ve saklanması, vergi beyannamesi, bildirim ve dilekçelerin elektronik ortamda verilebilmesi ile elektronik ortamda belge düzenlenebilmesi amacıyla geliştirilen defter-beyan sistemi bu tebliğin konusunu oluşturmaktadır.
Serbest meslek kazancından gelir vergisi olan tüm mükellefler sisteme zorunlu olarak geçmektedir. Doktor, avukat, mali müşavir, yeminli mali müşavir, mimar, mühendis, veteriner gibi tüm meslek mensupları 01.01.2018 tarihinden itibaren sistemi zorunlu olarak kullanmaya başlayacaktır.
İlk defa mükellefiyet tesis eden mükellefler 7 gün içerisinde şifre için başvuru yapmak zorundadır. Ancak, daha önceden vergi mükellefi olanların mali müşavirleri ile yapmış oldukları aracılık sözleşmesi mevcut olduğundan elektronik beyanname gönderme şifreleri ile başvuru yapabileceklerdir.Kendisine ait internet vergi dairesi şifresi olanlarda bu şifreleri ile sistem üzerinden başvuru yapabileceklerdir.
Başvurular nereye yapılmaktadır?
Başvurular, mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesi yapılabildiği gibi, elektronik ortamda da www.defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden kimlik bilgileri ile yapılabilmektedir.Defter-beyan sistemine başvurular 31.01.2018 tarihine kadar yapılabilmektedir.
Hatalı kayıtlarda düzeltme işlemi nasıl olacak?
Defter-beyan sistemi üzerinden hatalı olarak işlenen defter kayıtları, KDV beyannamesinin gönderileceği son güne kadar kayıtlar güncellenebilmekte ve silinebilmektedir.
Mükellefler, üzerinden amortisman ayrılan kıymetler ile bunların amortismanlarını, sistem üzerinden tutacakları envanter defterinde, amortisman defterinde veya amortisman listesinde gösterebilecektir.
İşletme hesap özeti, zirai kazanç hesap özeti, serbest meslek hesap özeti ile basit usul hesap özeti yapılan kayıtlardan hareketle sistem tarafından üretilecektir.
213 sayılı VUK kapsamında düzenlenme zorunluluğu bulunan fatura ve fatura yerine geçen vesikalar, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, sevk irsaliyesi ve benzer diğer vesikalar, özel mevzuatlarında yer alan düzenlemelere uygun olarak, defter-beyan sistemi üzerinden veya bu sistem vasıtasıyla elektronik ortamda düzenlenebilecektir.
Şimdilik zorunlu olmamakla birlikte mükellefler isterlerse www.efatura.gov.tr adresinden, isterlerse özel entegratör firmaları ile anlaşarak e-serbest meslek makbuzu düzenleyebilecektir. Elektronik ortamda düzenlenen makbuzlar defter beyan sistemine otomatik aktarılabilecektir.
Standartlara uyan muhasebe yazılımlardan sisteme (xml) veri aktarımı yapılabiliceği uygun görülmektedir. Veri eklenebilecek, eklenen verilere sistem üzerinden müdahale edilebilecek.
Serbest meslek defteri işe işletme defterini birlikte tutan mükellefler, 01.01.2018 tarihi itibari ile tüm defterlerini defter-beyan sistemi üzerinden tutacaklardır. Defterlerini ayrıca kağıt olarak tutma zorunlulukları bulunmamaktadır.
Serbest meslek defteri ile bilanço defterini birlikte tutan mükellefler, serbest meslek defteri için defter-beyan sistemini kullanacaklar, bilanço defterlerini ise (yevmiye, kebir, envanter) noterden tasdik ederek kağıt ortamda tutacaklardır.
Beyanname dönemlerinde hesap özetleri yada gelir tablosu ve hesap özetleri birleştirilerek beyan edilecektir.
Örneğin; veteriner hekim olan bir mükellef aynı zamanda petshop, yada ilaç satışı yapıyor ise, veteriner faaliyeti için serbest meslek defteri, satış faaliyeti için işletme defterinin ikisini de sistem üzerinden elektronik ortamda tutacak.
Çalışanların ücret bordroları, SGK bildirimleri gibi işlemler eskiden olduğu gibi devam edecektir. Ücret bordroları sisteme manuel işlenecek, yada mevcut muhasebe yazılımlarından xml formatında diğer gider kayıtları ile birlikte aktarılabilmesini imkan sağlanacaktır.
486 nolu tebliğin 17.maddesinde belirtildiği gibi, defter-beyan sistemini kullanmak zorunda olmakla birlikte tebliğde belirtilen süreler içerisinde başvuru yapmayan, başvuru yapmakla birlikte belirlenen süreler dahilinde kayıt yapma, defter tutma, beyanname, bildirim ve dilekçe gönderme, belge düzenleme ve benzeri yükümlülüklerini yerine getirmeyen mükelleflere 213 sayılı VUK’nun ilgili hükümlerine göre ceza uygulanmaktadır.
[1] 486 sıra sayılı VUK Genel Tebliği 17.12.2017 tarihli ve 30273 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
SMMM İşletme Bilim Uzmanı Eda KAYA