Bir sorunuz mu var?
08/02/2017 tarihinde bazı kanun maddelerinde değişiklik yapan kanun tasarısı meclise sunulmuştur.
Kanun tasarısının mesleğimizi ilgilendiren belli başlı maddelerini köşemizde değerlendirmek istedik.
Yapılan düzenleme ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 121. Maddesi ‘Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi’ başlığıyla yeniden düzenleniyor. Buna göre, ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle Gelir Vergisi mükellefi olanlar ile finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler hariç olmak üzere Kurumlar Vergisi mükelleflerinden, belirlenen şartları taşıyanların vergisi yüzde 5 indirilecek. Hesaplanan indirim tutarı, her hal ve takdirde 1 milyon liradan fazla olamayacak. 01/01/2018 tarihinden itibaren geçerli olacak indirimden faydalanabilmek için:
5510 sayılı kanuna eklenen geçici 73.madde ile genel sağlık sigortası tescili yapılmış olup da gelir testine hiç başvurmayanlardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren on iki ay içinde gelir testine başvuran kişilerin genel sağlık sigortası primleri yapılan gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilecek, Kanunun yürürlük tarihinden önceki döneme ilişkin olarak tahakkuk ettirilen veya ettirilecek gecikme cezası ve gecikme zammı gibi feri alacaklardan ödenmemiş olanların tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.
Ayrıca GSS da çok katmanlı sistemden vazgeçilerek, geliri kişi başı asgari ücretin 1/3 ünden fazla olanların ödeyeceği GSS primi yürürlükteki asgari ücretin %3’ü (2017 53 TL) olarak hesaplanacak olup, kanun düzenlemesi 01/04/2017 tarihinden itibaren geçerli olacaktır.
Mahkeme kararıyla veya yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırılanların sigortalı olarak bildirilmediği veya bildirilen kişilerin fiilen çalışmadığının tespit edilmesi halinde ilk tespitte bir ay sureyle, ilk tespit tarihinden itibaren üç yıl içinde tekrar eden her bir tespit için ise bir yıl sureyle 5510 SK., ve 3294 sayılı Tesvik Kanunu ve İşsizlik Sigortası Kanunda yer alan sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanamayacak. Beş kişiden fazla olmamak koşuluyla çalıştırılan toplam sigortalı sayısının %1 ‘ini aşmayan sayıda çalıştırılanların sigortalı olarak bildirilmediğinin veya bildirilen kişilerin fiilen çalışmadığının tespit edilmesi halinde ise birinci fıkra hükümleri uygulanmaz hükmü uyarınca 5510 SK. Göre kesilen idari para cezaları uygulanmaya devam edecektir
Global ölçekte yaşanan ekonomik koşullar neticesinde bu türlü düzenlemelerin ticari hayata fayda getirmesini dilemekle birlikte, yasaların hazırlanırken meslek örgütlerinin de görüşünün alınması, geçici çözümler yerine kayıt dışılığın azaltılarak vergi oranlarında yapılacak iyileştirmelerin daha uygun olacağını düşünmekteyim.
Birol GÜNER
SM.Mali Müşavir
birol@guner.org